perjantai 26. maaliskuuta 2010

1960 - luvun keittiössä !


1960-luvun keittiössä alkoi näkyä Suomen vaurastumisen merkkejä. Hyvinvointi parani myös kodeissa ja naisten työssäkäynti yleistyi aiemmasta edelleen. Silti oli kunnia-asia hoitaa emännän roolia keittiössä mallikelpoisesti.
Muovi oli uusi ja monikäyttöinen materiaali, joka alki vaikuttamaan esineiden väreihin ja muotoihin. Rohkeilla väreillä tuotiinkin 60-luvulla paljon pirteyttä koteihin ja niiden keittiöihin! Design-astiat alkoivat tulla enemmän esille ja niitä suunniteltiinkin tiheämmällä tahdilla. Haluttiin huomiota näyttävillä esineillä ja tarjoiluastioilla ruokapöytien kattauksiin.

Keittiö suunnittelussa otettiin paremmin huomioon myös kodinkoneiden tehokkuus ja työskentelyn ergonomia. Kun keittiö koneellistui, tulivat myös synteettiset puhdistusaineet, jotka lopulta syrjäyttivät saippuan lähes Koneista yksi suurin juttu oli pakastimen tulo koteihin, sillä se helpotti ruokien tekoa talvisin, sekä auttoi säilömään esim. marjoja&kasviksia paremmin ympäri vuoden. Myös sähköhella, sekä mikroaaltouunin edeltäjä, grilli, olivat uusinta uutta hienoutta.

Ruoka-uutuuksia olivat paprika, pakastekala, kirjolohi, maitorahka, broileri ja jogurtti. Suosituimpiin ruokiin taas kuuluivat 60-luvulla makkara, jauheliha ja makaroni. Leipominen oli hyvin yleistä ja suosittua kotona. Keittiön pintamateriaaleina usein käytettiin lattialla muovimattoa,kaapistot olivat rautalankavetimillä varustettua kokopuuta ja pöytäpinnat IKI-levyä.

Antti Nurmesniemen Wärtsilälle 1957 suunnittelema emalipannu, joka toteutti suosikkiteemaaa "liedeltä pöytään".

3 kommenttia:

  1. kuvia piti tulla enempi, muttei toi kuvanlisäystsydeemi halua enää tehdä yhteistyötä kanssani.. :c malttakee siis oottaa !

    VastaaPoista
  2. voi hitsi kun vasta nyt tajusi kuinka kauniita ja arvokkaitakin nuo vanhan ajan emalipannut ovat. Mummolla oli niitä ja meillä on juuri tuollainen kuin kuvassa on, mutta tuli lapsena hiekkalaatikkoleikeissä pilattua...

    VastaaPoista